Mary Jane Voorlopig Gespaard voor Doodstraf

Vlak voordat de executie van de Filippijnse Mary Jane Veloso zou worden voltrokken, werd bekend dat deze voorlopig niet doorgaat! Hoewel dit een tijdelijke opschorting is, geeft het familie en vrienden weer nieuwe hoop.

Mary Jane, een 30-jarige alleenstaande moeder met twee kinderen, ging in 2009 net als zovele andere jonge mensen, naar het buitenland om in het levensonderhoud van haar kinderen en de rest van de familie te kunnen voorzien. Nadat zij in haar baan in Dubai was misbruikt, keerde ze terug naar de Filippijnen. Via een bevriende buurvrouw kreeg ze een baan aangeboden in Kuala Lumpur. Aangekomen in Kuala Lumpur was de baan niet meer beschikbaar. Ze bleek het slachtoffer geworden te zijn van mensenhandel en drugssmokkelaars. In april 2010 werd ze in Indonesië gearresteerd nadat men 2,6 kg heroïne in haar koffer had aangetroffen. Lees het persoonlijk verslag van Mary Jane.

Vijf jaar zat ze vast met slechts gebrekkige juridische bijstand. Met acht andere van drugshandel verdachte personen zou haar doodstraf in de nacht van 28 op 29 april worden uitgevoerd. Alleen Mary Jane kreeg vlak voor het moment te horen dat haar berechting (voorlopig) niet doorging.

De belangrijkste reden voor dit uitstel (dat zeker nog geen afstel is) is, dat Maria Kristina Sergio, de buurvrouw die haar heeft geronseld en haar de koffer met drugs heeft overhandigd, zich op 28 april had gemeld bij de Filippijnse politie. Ze zou doodsbedreigingen hebben gehad. De hoofdreden om het leven van Mary Jane te sparen is dus, dat zij nu wordt beschouwd als kroongetuige in een strafzaak die zal worden aangespannen tegen deze Sergio.

Het is van het grootste belang dat wij Mary Jane en met haar alle andere slachtoffers van mensenhandel blijven steunen.

Wij veroordelen het Filippijnse regime, omdat jonge mensen zoals Mary Jane in het land zelf geen toekomst zien, waardoor ze gedwongen worden in het buitenland zich te laten uitbuiten en misbruiken.