Uitbuiting door diplomaten

0
371

Verslag: Marc Belinfante
Redactie: Rianne van Vuren
TV Di 06 okt 2015

http://binnenland.binnenland.eenvandaag.nl/tv-items/62359/uitbuiting_door_diplomaten?autoplay=1

Sinds 2010 zijn er twaalf gevallen van mensenhandel en uitbuiting door diplomaten geregistreerd door de ngo’s Fairwork en SHOP. Volgens hen is uitbuiting iets dat vaak voorkomt in de huishoudens van buitenlandse diplomaten in Nederland. 

Daarom bieden een aantal voormalige huishouders van diplomaten vandaag een petitie aan de Tweede Kamer aan. Ze willen dat uitbuiting door diplomaten stopt.

Eén van de petitie-aanbieders is de Filipijnse Corazon. In 2012 interviewde EenVandaag haar al en vertelde ze voor het eerst haar verhaal. Nu blijkt uit documenten van de Saudische regering die enkele maanden geleden via Wikileaks naar buiten kwamen, dat toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans geprobeerd heeft in gesprek te komen met het Saudische ministerie van Buitenlandse Zaken om de immuniteit van de ambassadeur op te kunnen heffen. De Saudische minister van Buitenlandse Zaken wilde hier echter niet over in gesprek treden.

Over de manier waarop Saudi-Arabië tegen deze zaak aankijkt praten we met Paul Aarts, senior docent internationale betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here